Vše ztratilo dřívější samozřejmost – Existenciální prvky v rané povídkové tvorbě Karla Čapka (Boží muka, Trapné povídky) - Janiec-Nyitrai, Agnieszka (Slavia Centralis, 2020)
VSE JE IZGUBILO NEKDANJO JASNOST – EKSISTENCIALISTIČNI ELEMENTI V ZGODNJIH KRATKIH ZGODBAH KARLA ČAPKA (BOŽÍ MUKA, TRAPNÉ POVÍDKY)Namen prispevka je odkriti in predstaviti možne sledi eksistencializma v zgodnjih kratkih zgodbah Karla Čapka (Boží muka – Kalvarija, Trapné povídky – Smešne pripovedke) ter opredeliti način njihovega upodabljanja. Avtorica skuša spremljati spremembe v razmišljanju češkega pisatelja, ki jih je mogoče zaslediti v dveh analiziranih kratkih zgodbah, in jih predstaviti v eksistencialističnem konktekstu.
Keywords: Karel Čapek; eksistencializem; kratka zgodba; češka književnost