Иноязычные ресурсы современного украинского словообразования - Karpilovska, Evgenija (Slavia Centralis, 2020)
Članek obravnava problematiko rabe prevzetih prvin v sodobnem ukrajinskem besedotvorju. Narejena je bila analiza novejših ukrajinskih besed, in sicer v odnosu do poimenovanj istih pojmov v drugih slovanskih jezikih. Raziskovalno gradivo dokazuje, da je lahko vpliv jezika dajalca, predvsem angleščine kot vodilnega globalizacijskega jezika, ki vpliva na sodobno ukrajinsko besedotvorje, odkrit ali zakrit, primaren ali sekundaren. Funkcijski potencial poimenovanj s tujejezičnimi sredstvi omogoča njihovo presojo komunikacijskega pomena inovacije ter predvidevanje njihove usode v jeziku prejemniku.
Keywords: poimenovanje; besedotvorna sredstva; inovacija; neosemantizem