The Bosnian-Croatian-Serbian Adnominal Possessive Dative at the Syntax-Pragmatics Interface - Pennington, James Joshua (Slavia Centralis, 2020)
Bosansko-hrvaško-srbski zaimenski svojilni dajalnik v skladenjsko-pragmatičnem vmesnikuV bosansko-hrvaško-srbskem jeziku je za izražanje lastnine ob zaimenskem svojilnem dajalniku (ASD) v rabi tudi imenska pridevniška konstrukcija. ASD je razumljen kot: (1) pojav v sociolingvistki/perceptivni dialektologiji, (2) formalni skladenjsko-pragmatični pojav. Anketiranci so označevali ASD-rabo kot »arhaično,« »staromodno«, »značilnost neizobraženih« ali kot »podeželsko govorico«. Glede na ASD-rabo v dialektih se zdi, da so pomenska vloga koristnika/prejemnika, raven sobesedilnih učinkov in obdelava podatkov za razumevanje svojilnih konstrukcij zelo odvisni od njihove sprejemljivosti. Predlagam model, ki ASD-rabo razume kot vzpostavljanje hierarhičnega odnosa med »prejemnikom/koristnikom« in »prejetim/koristjo«.
Keywords: zaimenski svojilni dajalnik (pripadnostni dajalnik/dajalnik pripadnosti); bosansko-hrvaško-srbski jezik; skladenjsko-pragmatični vmesnik; percepcijska dialektologija; geolingvistika