Authorship Attribution: Specifics for Slovene - Zwitter Vitez, Ana (Slavia Centralis, 2020)
Ugotavljanje avtorstva besedil za slovenščinoV prispevku je poudarjena pomembnost kakovostne analize jezikovnih parametrov, ki omogočajo ugotavljanje avtorstva ali profiliranje avtorja besedila v forenzičnem, literarnozgodovinskem ali gospodarskem kontekstu (anonimna grozilna pisma, ugotavljanje plagiatorstva, literarna besedila neznanega izvora, profiliranje strank). Ker je tovrstne analize za slovenščino težko najti, predlagamo metodologijo luščenja skladenjskih, leksikalnih, semantičnih in znakovnih parametrov za potrebe kvantitativne obravnave avtorjevega osebnega sloga.
Keywords: ugotavljanje avtorstva besedil; profiliranje avtorja; jezikovni parametri; jezikovne tehnologije; forenzično jezikoslovje