Egzistencijalistički nadahnuta lirika u Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj - Kálecz-Simon, Orsolya (Slavia Centralis, 2020)
Eksistencialno navdihnjena lirika na Hrvaškem, v Sloveniji in na MadžarskemV petdesetih in šestdesetih letih 20. stoletja se je v srednjeevropskem pesništvu pojavila zelo močna literarna smer, ki je črpala iz različnih literarnih in filozofskih pogledov Camusa, Sartra in drugih. Medtem ko so zahodni eksistencialisti poudarjali pomen družbene angažiranosti, so se njihovi vzhodni kolegi osredotočali predvsem na ontološka vprašanja in stremeli po literarnem okolju brez vplivov ideologij. Razprava predstavlja liriko treh pesnikov – Edvarda Kocbeka (Slovenija), Slavka Mihalića (Hrvaška) in Jánosa Pilinszkyja (Madžarska) – ter izpostavljanjihove stične točke: ontološko-individualistične teme, izoliranost lirskega subjekta, predmetnost in težnja po depersonalizaciji, svobodni verz ter pesniški jezik, podoben živemu jeziku.
Keywords: eksistencializem; pesništvo; srednja Evropa; Edvard Kocbek; Slavko Mihalić; János Pilinszky