Point and find: the intuitive user experience in accessing spatially structured dialect dictionaries - Wandl-Vogt, Eveline (Slavia Centralis, 2020)
Pokaži in najdi: izkušnja intuitivnega uporabnika pri dostopu prostorsko strukturiranih narečnih slovarjevČlanek predstavlja dolgoročni projekt izdelave avstrijskega akademskega narečnega slovarja bavarskih narečij v Avstriji – Wörterbuch der bairischen Mundarten in Österreich (WBÖ). Projekt DBÖ – Datenbank der bairischen Mundarten (Podatkovna baza bavarskih narečij) se je pričel leta 1993 in je bil namenjen digitalizaciji arhivov. Leta 1998 je bil objavljen načrt racionalizacije, katerega cilj je bil dokončanje slovarja do leta 2020 kot (virtualne) enote, sestavljene iz natisnjenega slovarja in komplementarne podatkovne baze.Izsledki projekta elektronsko kartografirane podatkovne baze bavarskih narečij v Avstriji – dbo@ema kažejo, kako lahko poenotenje spletnih slovarjev in podatkovne baze izvirnih materialov z vizualnim dostopom do georeferenčnih aplikacij in s t. i. topografskimi navigacijami poveča uporabnost in vodi k večjemu interdisciplinarnemu vpogledu.
Keywords: narečna leksikografija; jezikovno katografiranje; potrebe uporabnika; topografska navigacija