S-shaped Curve of Phonological Standardization – Six Surveys in the Tsuruoka and Yamazoe Areas - Inoue, Fumio (Slavia Centralis, 2020)
S-krivulja fonološke standardizacije – Šest raziskav na področjih Tsuruoka in YamazoePrispevek obravnava hitrost jezikovnih sprememb. Jezikovne spremembe zaznamo kot otipljiv družbeni pojav, vendar se pri tem pojavlja teoretično vprašanje razlikovanja med realnim oz. dejanskim in navideznim časom. Opazovanje jezikovnih sprememb zahteva večkratno ponovitev raziskave, prav japonska dialektologija pa se s tem še posebno natančno ukvarja – pri tem krivulja navideznega časa ustreza krivulji realnega časa, in sicer je za jezikovno spremembo potrebnih skoraj dvesto let.
Keywords: realni in navidezni čas; standardizacija; S-krivulja; hitrost difuzije