Sociolinguistic and Geolinguistic Variation in the Basque language - Aurrekoetxea, Gotzon (Slavia Centralis, 2020)
Socio- in geolingvistična variacija baskovskega jezikaV prispevku so predstavljeni prvi rezultati Socio- in geolingvističnega atlasa baskovskega jezika – EAS. Raziskovalni projekt je bil predstavljen na 5. konferenci SIDG, ki je bila v Bragi. Predstavljamo nekatere podatke, zbrane na isti lokaciji pri informatorjih različnih generacij (starejša, srednja, mlajša). Raziskujemo jezikovne razlike, ki se pojavljajo med govorci teh generacij, in analiziramo, ali so medgeneracijske razlike enake na vseh lokacijah ali pa se med njimi pojavljajo kakšne posebnosti. Prikazujemo tudi različne tipe geolingvističnih variacij med generacijami.
Keywords: sociolingvistična variacija; geolingvistična variacija; jezikovni korpus; baskovska dialektologija