Literarnozgodovinska in književnokritična refleksija madžarske književnosti po letu 1980 v slovenščini - Štuhec, Miran (Slavia Centralis, 2020)
Članek se ukvarja s problemom poznavanja sosednje književnosti oziroma sledi literarnozgodovinskemu in književnokritičnemu spisju, ki slovenskemu bralcu približuje madžarsko književnost. Glavne ugotovitve so tri: prvič, Slovenci so se z madžarsko književnostjo seznanjali že od začetka 20. stol. naprej; drugič, teh uvidov je manj kot bi glede na bližino obeh narodov, njuno povezanost in pomen same literature pričakovali, in tretjič, porast »slovenskega« interesa je opazen v zadnjih letih.
Keywords: madžarska književnost; recepcijski horizont; razpršenost literarnega interesa; literarna kompetenca