Medkulturnost protestantske književnosti - Kos, Dejan (Slavia Centralis, 2020)
Prispevek obravnava učinke, ki jih je imela protestantska književnost na preoblikovanje stanovsko organiziranih kulturnih polj v drugi polovici 16. stoletja. Pri tem postavlja domnevo, da protestantizem na vseh ključnih ravneh literarnega polja (kriteriji literarnosti, koncepti identitete, družbene strukture, medijski dispozitivi) izkazuje težnje po preseganju stanovskih omejitev. Protestantska književnost potemtakem mehanizme medkulturnosti uporablja na način, ki spodbuja funkcionalno širitev družbenega prostora.
Keywords: protestantizem; medkulturnost; literarno polje; stanovska hierarhija; funkcionalna diferenciacija