Identity Code: Plurality, Binary, Zero - Polovynkina, Mariia (Slavia Centralis, 2024)
Članek obravnava koncept identitete v romanu Olge Tokarczuk Beguni. Upoštevane so pluralne, binarne in ničelne identitete. Prikazano je, kako se omenjeni koncept odraža v literaturi, obenem pa so izpostavljeni tudi elementi filozofije in kulturologije, saj so prav tako pomembni za razumevanje romana. Prikazana je povezava med binarno in pluralno identiteto ter fizično oz. psihično razcepljenostjo posameznika. Obravnavani so odrazi ničelne identitete in možni vzroki za njen nastanek. Pri tem tipu je eden ključnih dejavnikov občutek brezbrižnosti. Določen je tudi pomen osnovnih opozicij za oblikovanje lastnega jaza. Predlagana je nova shema oblikovanja identitete, ki temelji na primarni potrebi po samoobrambi. Posebna pozornost je namenjena naslovu romana, njegovim prevodnim možnostim in povezavam. Prikazani so tudi dejavniki, ki vplivajo na identiteto, npr. preusmeritev pozornosti, kriza, želja, sprememba prioritet, prevrednotenje vrednot, težnja po poenostavljanju.