Altkirchenslawische Terminologie des Weinbaus und der Weinproduktion: Herkunft und Entwicklung - Villnow Komárková , Jana (Slavia Centralis, 2023)
Prispevek se ukvarja s starocerkvenoslovanskimi izrazi s področja vinogradništva in vinarstva, ki so predstavljeni na osnovi starocerkvenoslovanskih spomenikov in so naknadno etimologizirani. Besede, zapisane v stari cerkveni slovanščini, nam omogočajo, da dobimo predstavo o tem, kako so naši slovanski predniki gojili trto, kako so iz grozdja pridobivali vino in kakšno vino so uživali oz. poznali. Posamezni starocerkvenoslovanski izrazi po eni strani izkazujejo arhaičnost slovanskega vinarstva, po drugi strani pa ponazarjajo načine oblikovanja in nadaljnjega razvoja terminoloških sistemov.