Merila za vrednotenje romana - Švajncer, Marija (Slavia Centralis, 2022)
Predmet članka so merila za vrednotenje romana. Predstavljena sta terminologija in problem opredelitve ter navedena spoznanja tako klasičnih slovenskih literarnih zgodovinarjev kot tudi novejši pogledi na branje in vrednotenje romana. Trditve so izhodišče za razmišljanje o relativnosti vrednotenja in možnostih svobodnega ocenjevanja, na koncu pa je podan primer analize in vrednotenja sodobnega slovenskega romana ter s tem aplikacija teoretičnih spoznanj na konkretno pripovedno delo.