Seméma "zámku" v slovanských čarovných rozprávkach - Danišová, Nikola (Slavia Centralis, 2022)
V prispevku se osredotočamo na gradivno identifikacijo in osnovno tipološko klasifikacijo semantema grad v slovanskih pravljicah. Na osnovi medbesedilnega in medkulturnega soočenja skušamo razkriti bistvena načela upodabljanja gradu, tj. ugotoviti, v katerih pripovednih situacijah in predmetno-motivskih konstelacijah je izbrani semantem ikoniziran, ter razjasniti njegovo funkcijo in arhetipski pomen v metaforiki slovanskih pravljic. Predpostavljamo, da grad v svetu pravljic in magičnih zgodb predstavlja svojevrsten in ugleden topos, ki je sestavni del potovanja literarnega lika (Campbell) oz. njegove iniciacije (Propp, Hodrová) ali individualizacije (Jung, Hollis, Bettelheim). Prispevek predstavlja osnovni pregled obravnavane tematike.