Аспекты индивидуализации в повести Ф. М. Достоевского «Двойник». Семиотическая динамика определенности – неопределенности - Kroó, Katalin (Slavia Centralis, 2021)
Razprava s štirih zornih kotov preučuje semantične procese v povesti Dvojnik, ki prestavljajo prehod s problema družbene individualizacije na problem semiotične individualizacije. Prvi zorni kot osvetljuje družbeni pomen glavne osebe skozi odnos med celoto (kolektivom) in delom (individuumom), ki je povezan s poetičnim postopkom, s katerim literarni lik dobi ali izgubi značajske lastnosti. Drugi se nanaša na posebnost poetičnega jezika, ki razkriva razdeljevanje (distribucijo) oziroma odvzemanje semantičnih značilnosti. Tretji zadeva poetiko imitacije, npr. pogosta dobesedna ponavljanja, variacijske oblike, določanje smisla podobnosti drugemu itd. Četrti se nanaša na preseganje vsega s transformacijo, s čimer postavlja nove semiotične pogoje za razlago individualnosti – kot osebnosti in semiotične značilnosti.