Podoba epidemije v starejših poljudnostrokovnih in publicističnih besedilih - Ulčnik, Natalija (Slavia Centralis, 2020)
Prispevek na podlagi izbranih poljudnostrokovnih knjig in časopisnih člankov osvetljuje poročanje o epidemiji kolere v 19. stoletju in na začetku 20. stoletja. Vire analizira na ravni vsebinskih elementov in na jezikovno-slogovni ravni ter ob tem opozarja na vzporednice med starejšimi in sodobnimi besedili, vezanimi na epidemijo. Osredinja se na ekspresivnost izražanja in rabo retoričnih sredstev, npr. personifikacije (bolezen nas obišče, se priklati, se ne misli posloviti …) ter metaforike (bolezen kot tujka, morilka, pošast). Na leksikalni ravni izpostavlja izraze, ki v epidemičnih okoliščinah izkazujejo večjo frekventnost pojavljanja že v 19. stoletju, npr. epidemija, higiena, karantena, osamiti, razkužiti. Gre za leksiko, ki učinkovito nakazuje tematska izhodišča analiziranih besedil in obenem predstavlja okvir tedanje družbene realnosti.