Deset romanov Ivana Cankarja in sodobna definicija romana - Zupan Sosič, Alojzija (Slavia Centralis, 2020)
Deset Cankarjevih romanov, ki so bili v preteklosti označeni tudi z etiketo povest ali novela, sem s pomočjo sodobne definicije romana označila za romane: Tujci (1901), Na klancu (1902), Hiša Marije Pomočnice (1904), Gospa Judit (1904), Križ na gori (1904), Martin Kačur (1906), Nina (1906), Novo življenje (1908), Milan in Milena (1913), Marta (nedokončan roman). To (prehodno) definicijo sem zasnovala kot sintezo znanstvenega vpogleda v evropsko-ameriško zgodovino in teorijo romana. Ugotovila sem, da sta za Cankarjev model romana najbolj pogosta zvrstni in žanrski sinkretizem; prvi neklasično epsko strukturo postavlja za tipično lastnost vseh desetih Cankarjevih romanov, drugi pa uvaja preplet različnih žanrov, največkrat inovativnih za slovenski prostor. Cankar ni bil inovativen samo v modernizaciji svojih romanov, ampak tudi pri poimenovanju, saj je že sam vseh deset besedil poimenoval roman, kar se je v slovenski literarni vedi prvič zgodilo šele v tejle študiji.