Hrvatske poslovice u slavenskome okruženju: određivanje hrvatskoga paremiološkog minimuma i optimuma - Varga, Melita Aleksa; Keglević, Ana (Slavia Centralis, 2020)
HRVAŠKI PREGOVORI V SLOVANSKEM KONTEKSTU: DOLOČANJE HRVAŠKEGA PAREMIOLOŠKEGA MINIMUMA IN OPTIMUMA Prispevek se ukvarja s hrvaškimi pregovori oziroma natančneje s koraki, ki so bili potrebni za določitev hrvaškega paremiološkega minimuma in optimuma v okviru projekta, ki se je začel leta 2014 z izdelavo ankete z delnim prikazom paremioloških enot ter izvedbo sistematične raziskave z 867 anketiranci z vseh večjih hrvaških govornih območij, ki so dopolnili prvo polovico najbolj pogostih pregovorov, najdenih v treh glavnih hrvaških jezikovnih korpusih. V naslednji raziskavi, ki je bila leta 2018 izvedena z istimi pregovori in je prinesla 718 izpolnjenih anketnih pol, so hrvaški anketiranci morali dopolniti drugo polovico vsakega izmed prikazanih pregovorov. Poleg prikaza nekaterih statističnih rezultatov obeh raziskav je namen prispevka umestiti temo hrvaške paremiologije in problematike vzpostavitve hrvaškega minimuma ter optimuma v širši slovanski kontekst s primerjavo s podobnimi namerami, metodami in izvedbami v češkem, slovaškem, slovenskem in ruskem jeziku.