Poimenovanja Turkov in muslimanov pri Trubarju in drugih protestantskih piscih 16. stoletja - Jelovšek, Alenka (Slavia Centralis, 2020)
V prispevku je predstavljena izrazna podoba turškega imaginarija, kot se kaže v delih slovenskih protestantskih piscev 16. stoletja. Pomensko so opredeljeni etnonim Turki ter pridevnik in prislov turški/turško, ki v navedenih virih pogosto presegajo etnično oznako in označujejo bodisi pripadnost islamski religiji ali splošnejšo nevernost, krivovernost. Obravnavani so tudi etnonimi Saraceni, Araberji in Mori. V drugem delu so predstavljena (pejorativna ali ekspresivna) opisna poimenovanja za muslimane, ki so jih uporabljali navedeni avtorji; kjer je to relevantno, je opravljena tudi primerjava z nemško prevodno predlogo. Izpostavljena je razlika v rabi posameznih poimenovanj glede na jezik in naslovnika in propagandna funkcija pejorativnih oznak za Turke. Ob tem je primerjalno analizirano tudi izbrano nemško arhivsko gradivo kranjskih deželnih stanov, ki potrjuje, da ekspresivne oznake za Turke prevladujejo v besedilih, namenjenih od turške nevarnosti bolj oddaljenim naslovnikom