Реформација и Света Гора Атонска – једно српско сведочанство - Špadijer, Irena (Slavia Centralis, 2020)
Reformacija in Sveta Gora – srbsko pričevanje Sveta Gora Atonska je že več kot tisočletje najbolj posebna meniška skupnost v Evropi. Čeprav je bila s svojo lego izolirana od preostalega sveta, so se v njej čutila tudi oddaljena vrenja v evropski zgodovini in posledično tudi reformacija ni minila brez odmevov. V prispevku je predstavljeno eno izmed tovrstnih pričevanj – poslanica Gavrila Svetogorca ogrskemu kralju Ivanu Zapolji, verjetno iz leta 1533/1534. Gavrilo Svetogorac, pravoslavni menih, je večkrat izpričan v virih, in sicer kot prevajalec iz grščine v srbščino. V času, ko si je dopisoval z ogrskim vladarjem, je bil protos, tj. starešina Svete Gore. Na prošnjo Ivana Zapolje je Gavrilo podal svoje mnenje o Martinu Lutru ter svoje videnje posameznih dogodkov iz zgodovine Katoliške cerkve. S časom pisanja in s stališči, ki jih je predstavil v poslanici, se je svetogorski protos Gavrilo aktivno vključil v aktualne evropske dogodke.