Protestantizem in deliberacija - Andrejč, Gorazd (Slavia Centralis, 2020)
Deliberacija oziroma kritična, odprta, vključujoča in argumentirana javna razprava o stvareh javnega interesa je ključen mehanizem demokratične politične ureditve. Po prepričanju zagovornikov deliberativne demokracije, kot je Jürgen Habermas, deliberacija prispeva k doseganju boljše in pravičnejše družbe. Prispevek analizira prepletenost razvoja te politične vrednote v evro-atlantskem svetu s protestantizmom in njegovim razvojem. Novejša raziskovanja zgodovine protestantizma in politične zgodovine demokracije kažejo kompleksno, a zgovorno sliko: kljub prisotnosti religijskih konzervativnih tendenc v protestantizmu se zdi, da je za družbe, v katerih je protestantizem postal prevladujoča religijska kultura, postala značilna precejšnja mera svobode raziskovanja, verovanja in debatiranja. To dejstvo je bilo delno rezultat naključnih zgodovinskih dogodkov, delno pa notranjih teoloških impulzov v protestantski misli.