Protestantyzm a ekumenizm - Bugajski, Jarosław (Slavia Centralis, 2020)
Protestantizem v. ekumenizem Protestantizem je poimenovanje verskih gibanj, ki neposredno ali posredno izhajajo iz reformacije v 16. stoletju, ko je vodilno vlogo odigral Martin Luter. Zaradi zavračanja primata in avtoritete hierarhičnosti je bil Luter za reformiranje Cerkva prisiljen ustvariti nove, popolnoma drugačne strukture. Sodobno ekumensko gibanje se je začelo v okviru evangeličanskega krščanstva v 19. stoletju, šele v 20. stoletju pa lahko govorimo o pravem ekumenskem gibanju, obsegajočem več veroizpovedi. Prve korake v smer ekumenskega dialoga so naredili kristjani iz protestantskih Cerkva in skupnosti. Prav zato postaja naloga ekumenskega gibanja predvsem ustvarjanje skupnega krščanskega odgovora na družbene, gospodarske in kulturne spremembe, ki so izvor trpljenja in ponižanja mnogih ljudi, ne le kristjanov.