Beseda in Zakrament v reformatorični Lutrovi teologiji - Erniša, Geza (Slavia Centralis, 2020)
V evangeličansko luteranski tradiciji predstavljata oznanjevanje Božje besede in podeljevanje zakramentov dva osnovna temelja, na podlagi katerih je skupnost vernikov (congregatio sanctorum) označevana kot Cerkev, »kjer se evangelij čisto oznanja in se zakramenti podeljujejo na podlagi evangelija« (Melanchthon 1530), kar se hkrati razume tudi kot sredstvo ali pripomoček Božje milosti s ciljem rešitve. Brez Božje besede ne bi bilo zakramenta in brez zakramenta ne bi bilo cerkve. V kolikor bi v skupnosti vernih manjkala zakramentalna znamenja in dejanja, kakor jih imenuje Wenz (2010: 10) v svojem predavanju na temo Božja služba in Sveta večerja v Simboličnih knjigah wittenberške reformacije z reformacijskega stališča ne bi mogli govoriti o Cerkvi, kar izhaja tudi iz že prej navedenih besed iz Augsburške veroizpovedi.
Keywords: Protestant Church; The word of God; sacraments; Augsburg religion; preaching the word of God