O propovijedima iz Postile (1568) Antuna Dalmatina i Stipana Konzula - Zlata Šundalić (Slavia Centralis, 2020)
Prispevek analizira pridige latinske izdaje Postile (Regensburg, 1568) Antuna Dalmatina in Stipana Konzula. Postila je bila namenjena Hrvatom v diaspori, še posebej tistim, ki so živeli v Železnem in okolici, zato se njegova prevajalca štejeta za začetnika gradiščanskohrvaške literature. V uvodnem delu prispevka so omenjene pomembne determinante hrvaške protestantske literature, v osrednjem delu pa so analizirane adventne pridige. Gre za osem pridig, saj odlomek iz evangelija za vsako nedeljo interpretirata dve pridigi (homiliji, na primer: Parva omilija od prave vire ili časti Božje, Druga omilija parve nedile od prišašća). Pridige so oblikovane po skupnem vzorcu: apostrofiranju vernikov sledi definicija teme, potem njena razlaga in zaključek, ki optimistično poudarja, da prihaja Božji sin z namenom našega odrešenja in da nas ne obsoja. V zaključnem delu prispevka je obravnavano, katera splošna načela hrvaške protestantske literature potrjujejo analizirane adventne pridige.