Disturbing the Balance – Woody Allen Reads Dostoyevsky - Bobrowski, Michał (Slavia Centralis, 2020)
Rušenje ravnovesja – Woody Allen bere DostojevskegaEsej je namenjen polemični medbesedilni korespondenci, ki se pojavlja med dramo Woodyja Allena Zločini in prekrški ter romanom Fjodorja Dostojevskega Bratje Karamazovi. V okviru primerjalne analize avtor predstavlja semantične in strukturne podobnosti med obema deloma, hkrati pa opozarja na bistvene svetovnonazorske razlike. Tematika moralnih posledic zavrnitve vere, ki jo je Dostojevski predstavil s perspektive vernika pravoslavne cerkve, je postala za Allena izhodiščna točka za razmišljanje o eksistencialni osamljenosti človeka.