Zur Motivation kroatischer Fremdsprachenstudierender im außerunterrichtlichen Kontext: Englisch und Deutsch im Vergleich - Karlak, Manuela (Slavia Centralis, 2024)
Članek obravnava pojem motivacije in njeno vlogo pri učenju tujih jezikov. Poleg teoretične podlage in pregleda relevantnih raziskav skuša z manjšo kvantitativno raziskavo med študenti anglistike in germanistike ugotoviti morebitne razlike v motiviranem vedenju v sklopu izvenštudijskih dejavnosti in pri samoocenjevanju jezikovne kompetence. Rezultati statistične analize ka- žejo, da sta ti dve spremenljivki med seboj pozitivno recipročni in da študenti anglistike v primerjavi s študenti germanistike izkazujejo bistveno več tujejezikovno motiviranega vedenja v obliki različnih izvenštudijskih dejavnosti ter bistveno višje ocenjujejo svojo jezikovno kompetenco. Rezultati kažejo na večplastno in kompleksno naravo motivacije ter so interpretirani v sklopu formalnega izobraževanja in širšega družbenega konteksta na Hrvaškem.