On the problem of gender representation in the Russian language. Can gender neutrality be achieved in Russian in the near future? - Leonidovna Grigoryeva, Leona (Slavia Centralis, 2023)
Prispevek preučuje različne vidike lingvistike spola v ruščini, in sicer zgodovino njenega razvoja v Rusiji, slovnične kategorije spola, izrazje in frazeologijo, povezano s spolom, razlike pri uporabi jezika med moškimi in ženskami, problematiko nevtralnosti spola v ruščini. Razprava temelji na najnovejših raziskavah na področju jezikoslovja, ki so v zadnjih desetletjih v Ruski federaciji in državah nekdanje Sovjetske zveze doživele hiter razvoj. Pod lingvistiko spola avtorica razume vejo jezikoslovja, ki preučuje različne odraze spola v jeziku. Preučevanje vidikov spola v ruščini osvetljuje jezikovno sliko sveta maternih govorcev in govork ter pomaga razumeti njihov pogled na svet, kulturne vrednote in družbene vloge z ozirom na spol. Avtorica izpostavlja raziskovalne perspektive na področju odražanja spola v ruščini in ocenjuje možnosti za to, da bi ruščina postala spolno nevtralen jezik.