Predložne samostalniške zveze s prislovnim pomenom - Žele, Andreja (Slavia Centralis, 2023)
Prispevek predstavlja tiste predložne samostalniške zveze, ki so kot sestavljene jezikovne enote glede na pomen in vlogo dobile status besednih zvez s prislovnim pomenom. Za ustaljeno družljivost znotraj prislovnih predložnih zvez je bistvena povezava predloga s samostalnikom in ta soodvisnost je pomenska, skladenjska in izrazna. Znotraj predložne zveze ima predlog vlogo dinamičnega ali statičnega povezovala, samostalnik pa vlogo vsebinskega dopolnila, ki je stavčnočlensko opredeljeno kot prislovno določilo. To samostalniško dopolnilo torej daje vsebino dinamičnemu ali statičnemu predložnemu morfemu, ki je besednovrstno predlog. Vzajemna povezanost in soodvisnost predloga in samostalnika, tj. družljivost predloga in samostalnika, se meri z razpoložljivimi skladenjsko-pomenskimi zmožnostmi izbranih predlogov.