Frazeološka interpretacija starostnih obdobij človeškega življenja (na gradivu češkega jezika) - Volodymyrivna Kobyletska, Liudmyla (Slavia Centralis, 2022)
Članek se ukvarja z analizo frazeološke podskupine, ki zajema semantično polje ‘starostna obdobja človekovega življenja’. Obravnava češke frazeološke enote, ki označujejo naslednje faze človekovega življenja: rojstvo, otroštvo, mladost, starost ter konec življenja. Prikazana je delitev na jedrni in periferni del frazeologije. K jedrnemu sodijo frazemi, za katere je značilna maksimalna koncentracija oznak in ki najpopolneje izražajo bistvo določene frazeološke podskupine. Periferni del se deli na bližnji, oddaljeni in mejni. V članku je posebna pozornost namenjena funkcijam frazeoloških enot v besedilih češkega nacionalnega korpusa. Podane so količinske in kakovostne značilnosti inovativnih frazeoloških enot.