Ob 100. obletnici izida Smuške terminologije (1921): zasnova in slovaropisne prvine - Atelšek, Simon (Slavia Centralis, 2022)
V prispevku uvodoma povzamemo historiat in povod za nastanek Smuške terminologije (1921) ter metodologijo zbiranja gradiva. V drugem delu analiziramo slovaropisne prvine in ugotavljamo, da delo kljub temu, da ga je avtor označeval kot zbirko, v veliki meri izkazuje značilnosti terminološkega slovarja. Na ravni mikrostrukture ugotavljamo, da je avtor ob enobesednih iztočnicah, ki v delu prevladujejo, dosledno navajal slovnične podatke. Relativno dosledno je navajal tudi razlage, ki v posameznih primerih zelo natančno opredeljujejo pojme in se tako že približajo terminološkim definicijam. Nekaj bolj netipičnih značilnosti za slovarje pa lahko opazimo na ravni makrostrukture. Najbolj očitna tovrstna značilnost je, da avtor na nekaterih mestih podatke o pojmu navaja tudi izven slovarskega sestavka. Druga pa se kaže v tem, da delo ne vključuje abecednega seznama smučarskih izrazov.