Жанр психологического романа в украинской и английской литературе первой половины XIX века (Е. Гребинка, Т. де Квинси) - Chyk, Denys; Kucher, Vasyl (Slavia Centralis, 2020)
PSIHOLOŠKI ROMAN V UKRAJINSKI IN ANGLEŠKI KNJIŽEVNOSTI 1. POLOVICE 19. STOLETJA (E. GREBINKA, T. DE QUINCEY) Prispevek prinaša primerjavo romana Doktor E. Grebinke z romanom Confessions of an English Opium-Eater T. de Quinceyja. Avtorja prispevka dokazujeta, da je Grebinkov roman prvi psihološki roman v ukrajinski književnosti. Opazno je, da se v analiziranih besedilih pojavljajo specifične in tipološko skupne značilnosti, kot so: pozornost, ki jo avtorja namenjata oblikovanju odraslega značaja, konflikt med družbo in sentimentalnim introvertiranim osebnostnim tipom, upodobitev iracionalne manifestacije nezavedne sfere protagonistov preko projekcije duše (anime), psihološke spremembe osebnosti zaradi uživanja alkohola ali drog.