The historical accentuation of masculine nouns in Čakavian and Štokavian Dalmatian dialects in light of Deanović’s Lingvistički atlas Mediterana ﻿ - Schallert, Joseph (Slavia Centralis, 2020)
Zgodovinsko naglaševanje samostalnikov moškega spola v čakavskih in štokavskih dalmatinskih narečjih v luči Deanovićevega Lingvističkega atlasa Mediterana Projekt Lingvistički atlas Mediterana Mirka Deanovića je privedel do objave številnih člankov med letoma 1958 in 1967, posvečenih leksiki bosanskih, hrvaških in srbskih narečij, ki se raztezajo na območju dalmatinske obale in otokov od čakavskega Krka na severu do staroštokavske Boke Kotorske na jugu. Ker so bili podatki zbrani z ozirom na prozodične značilnosti, je lahko Deanovićevo gradivo uporabljeno tudi za namen tega članka, ki prinaša primerjalne zgodovinske analize naglaševanja enozložnih moškospolskih osnov, potrjenih v Deanovićevem korpusu. Rezultati teh analiz na novo osvetljujejo leksiko in geografsko področje naglasnega tipa d v bosanskih, hrvaških in srbskih narečjih; gre za tematiko, ki je bila v središču znanstvenih razprav, posvečenih dokazovanju praslovanskega naglasnega tipa d in njegovemu nasprotovanju.