Tematika NOB v mladinski književnosti Branke Jurca: ob 110. obletnici rojstva Branke Jurca - Tucovič Sturman, Vladka (Otrok in knjiga, 2025)
V prispevku je predstavljen tisti del mladinskega književnega opusa Branke Jurca, ki tematizira narodnoosvobodilni boj. Otroški literarni liki sodijo v dve skupini: v prvi so otroci, ki odraščajo v vojni in niso idealizirani, v drugi pa povojni otroci, ki narodnoosvobodilni boj poznajo zgolj iz pripovedovanja in ga doživljajo kot pravljico.The Theme of the National Liberation War in Branka Jurca's youth literature : on the 110th anniversary of the birth of Branka Jurca. This paper presents the part of Branka Jurca’s literary oeuvre for young people which thematises the national liberation struggle. The children’s literary characters fall into two groups: the first group includes children who grow up during the war and are not idealised, and the second group includes post-war children who know the national liberation struggle only through narratives and experience it as a fairy tale.
Keywords: slovenska mladinska književnost; narodnoosvobodilni boj; 2. svetovna vojna; Ljubljana