Sustainable Development Goals and Higher Education: An Efficiency Analysis - Mihaljević Kosor, Maja (Naše gospodarstvo/Our economy, 2023)
Visokošolsko izobraževanje (VŠ) je pomemben dejavnik ekonomske blaginje države in ima ključno vlogo pri reševanju vprašanj trajnosti in dejavnem spodbujanju trajnostnega razvoja. Medtem ko imajo številne države članice EU dobro razvite izobraževalne sisteme v smislu uvrstitev in doseganja ciljev trajnostnega razvoja, je o napredku drugih evropskih držav znanega malo. Cilj te raziskave je oceniti učinkovitost visokega šolstva pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja v 40 evropskih državah. Metoda, uporabljena za oceno učinkovitosti, je analiza ovojnice podatkov (DEA) z izhodno usmerjenostjo in pristopom variabilnih donosov obsega. V končni specifikaciji modela sta uporabljeni dve vhodni spremenljivki in ena izhodna spremenljivka. Rezultati kažejo, da je povprečna tehnična učinkovitost 40 evropskih držav razmeroma visoka in znaša 0,94. Devet držav je popolnoma učinkovitih pri doseganju četrtega cilja trajnostnega razvoja s koeficientom, ki je enak 1. Štirje največji visokošolski sistemi so dosegli nadpovprečno stopnjo učinkovitosti, ki znaša 0,97 ali več. Šest držav je prepoznanih kot najmanj učinkovitih. Vendar je treba opraviti več analiz, da bi preučili vire neučinkovitosti v državah z najslabšimi rezultati. Zaradi specifičnih podatkovnih omejitev, navedenih v tej raziskavi, ostaja izziv oceniti natančen učinek visokega šolstva in njegov prispevek k ciljem trajnostnega razvoja.
Keywords: cilji trajnostnega razvoja (SDGs); visokošolsko izobraževanje; analiza ovojnice podatkov (DEA); SDG 4; evropske države