Effects of Media Coverage on Budget Transparency in Croatian Local Administrative Units - Rukavina, Ivana (Naše gospodarstvo/Our economy, 2023)
Ta članek raziskuje pozitivno in negativno medijsko poročanje o spletni preglednosti lokalnih proračunov (OLBT) in njegov vpliv na preglednost proračuna v hrvaških lokalnih upravnih enotah v letu 2018. Z uporabo multinomialne logistične regresije je raziskava potrdila močan vpliv medijskega poročanja na proračunsko preglednost. Pozitivno medijsko poročanje vodi k povečanju verjetnosti, da bodo lokalne upravne enote dosegle višjo raven preglednosti, medtem ko negativno medijsko poročanje spremlja večja verjetnost, da bodo lokalne upravne enote ostale v nižjem območju preglednosti. Posledice teh ugotovitev so jasno poudarjene s poglobljenim razumevanjem vloge medijev v ekonomiji javnega sektorja, prav v kontekstu proračunske preglednosti. Ta raziskava prispeva k literaturi o javnem sektorju z opredelitvijo ločenih učinkov pozitivnega in negativnega medijskega poročanja na proračunsko preglednost.
Keywords: fiskalna preglednost; preglednost proračuna; lokalne upravne enote; medijsko poročanje; Hrvaška