Product Ecodesign in Slovenia’s ISO 14001-Certified Manufacturing Companies - Radonjič, Gregor; Pisnik Korda, Aleksandra (Naše gospodarstvo/Our economy, 2012)
Proizvodnja in uporaba proizvodov izjemno vplivata na obremenjevanje okolja ter izčrpavanje naravnih virov. Osnovna zamisel okoljskega načrtovanja proizvodov (ekodizajn) je z izboljšanim načrtovanjem zmanjšati njihove vplive na okolje v ce- lotnem okoljskem življenjskem ciklu. Namen raziskave, opravljene na vzorcu proizvodnih podjetij v Sloveniji, je ugotoviti, koliko standard ISO 14001 za sistem okoljskega menedžmenta pripomore k ekodizajnu proizvodov oz. vpliva nanj. Ugotovili smo, kateri so najpomembnejši okoljski kriteriji oz. indikatorji, ki jih podjetja upoštevajo pri ekodizajnu, kateri so glavni motivacijski dejavniki in ovire v tem procesu in kje podjetja iščejo informacije o tovrstnem konceptu razvoja proizvodov.
Keywords: proizvodi; ekodizajn; ekoinovacije; sistem okoljskega menedžmenta; ISO 14001