Hosts' Perception of Economic and Socio-Cultural Tourism Impacts - Ogorelc, Anton; Kamšek , David; Milfelner, Borut (Naše gospodarstvo/Our economy, 2013)
Raziskovanju zaznavanja domačinov o turizmu in njihovega odnosa do razvoja te dejavnosti posvečajo v raziskavah vse večjo pozornost. V prispevku je prikazana analiza zaznavanja domačinov o pozitivnih in negativnih učinkih turizma. Avtorji ugotavljajo nekatere razlike v zaznavi med dvema skupinama anketirancev, to je domačinov, zaposlenih v turistični dejavnosti, in drugih domačinov. Raziskava lahko načrtovalcem v turizmu ponudi koristne informacije o specifičnih pozitivnih in nega- tivnih učinkih turizma v kraju nasploh.
Keywords: lokalna skupnost in turizem; načrtovanje turizma; ekonomski in sociokulturni učinki turizma; zaznave domačinov o učinkih turizma