The Link Among Trade, Fdi and Immigration - Černoša, Stanislav (Naše gospodarstvo/Our economy, 2014)
V prispevku je predstavljen nov empirični okvir, ki temelji na gravitacijskem mode- lu in ki analizira povezanost med trgovino, neposrednimi tujimi investicijami (NTI) in imigracijo. Naslednji pomemben prispevek analize je ustrezno ravnanje z velikim številom ničel v statističnih podatkih o imigraciji petnajstih držav članic Evropske unije (EU15). Na ta način je bila oblikovana obsežna panelna struktura podatkov EU15 kot ciljnih držav za tuje priseljence. Rezultati ocenjevanja regresijskega mo- dela kažejo, da so vključene pojasnjevalne spremenljivke, npr. skupni jezik v dveh opazovanih državah, prebivalstvo ciljne države in geografska razdalja med dvema državama, najpomembnejši deterministični dejavniki, ki na splošno pojasnijo delež priseljencev v EU15. Rezultati tudi kažejo, da so bilateralna trgovina, neposredne tuje investicije, prebivalstvo države izvora ter dostop do morja države izvora po- membne determinante, ki pozitivno vplivajo na delež priseljencev.
Keywords: Trgovina; neposredne tuje investicije; mednarodne migracije; gravitacijski model