Stereotypes about Intergenerational Cooperation in Companies: Case studies of Slovene companies - Mejaš, Ula; Ruzzier, Mitja; Škerlavaj, Miha (Naše gospodarstvo/Our economy, 2014)
Na trgu dela so danes štiri generacije in nanje so vplivali zelo različni dogod- ki. Teoretična izhodišča o stereotipih in generacijah, ki so prikazana v prispevku, nam služijo kot osnova za kvalitativno raziskavo, ki smo jo naredili na osnovi teo- retičnih spoznanj o generacijah, stereotipih in medgeneracijskih stereotipih. Raz- iskavo smo izvedli v različnih podjetjih v Republiki Sloveniji. V prispevku prikazu- jemo rezultate raziskave, v okviru katere smo proučevali tri generacije, aktivne na trgu dela. Preverili smo, ali zaposleni v podjetjih (podrejeni in nadrejeni) zazna- vajo razlike med generacijami in kakšne so te razlike. Rezultate smo primerjali s predstavljenimi stereotipi o generacijah in preverili, ali stereotipi o generacijah presegajo dejanske razlike med generacijami, ki so jih izpostavili intervjuvanci v naši raziskavi. Na osnovi ugotovitev raziskave so podana priporočila za prakso in za nadaljnje raziskovanje.
Keywords: stereotipi; stereotipi o generacijah; generacije; medgeneracijsko sodelovanje; slovenska podjetja