Gualitative Indicators for Measuring the Performance Development of selected Cities - Mavrič, Jasmina; Tominc, Polona; Bobek, Vito (Naše gospodarstvo/Our economy, 2014)
Ob spoznanju, da postajajo mesta generator gospodarskega napredka in vir rasti nacionalnega gospodarstva, se poraja potreba po prepoznavanju stopnje razvoja ter umeščanja mest, od katerih je odvisna priprava ustreznih strateških in razvojnih smernic. Primerjava mest po stopnji razvojne uspešnosti narekuje razvoj indikator- jev merjenja, reprezentativnih in primerljivih med posameznimi državami. Posledič- no se moramo v okviru proučevanja srednje velikih mest vprašati o uporabnosti metodologije in indikatorjev, ki jih na primerih velikih, globalnih mest največkrat uporabljajo mednarodno priznane institucije. Z oblikovanim naborom kvalitativnih kazalnikov ob uporabi računalniškega programa večkriterijskega odločanja (DEXi) želijo avtorji v prispevku primerjati uspešnost razvoja izbranih evropskih mest.
Keywords: mesto; regija; sistemi merjenja; deskriptivni indikatorji; razvrščanje mest; trajnostni razvoj; urbanizacija; kakovost bivanja