Strategies for Overcoming Barriers to Knowledge Sharing Between Headquarters and Subsidiaries Abroad - Sitar, Aleša Saša; Mihelič, Katarina Katja (Naše gospodarstvo/Our economy, 2014)
Znanje se v podjetjih prenaša na različne načine, pri čemer lahko zaposleni nale- tijo na številne ovire. Te lahko v splošnem razvrstimo med individualne in organizacijske, multinacionalna podjetja pa se pri prenosu znanja med matičnim podjetjem in podružnicami v tujini običajno srečujejo še z dodatnimi ovirami. Te izhajajo iz ča- sovnih razlik in geografskih razdalj, jezikovnih ter kulturnih razlik. Avtorici v prispevku najprej opredelita prenos znanja, povzameta najpogosteje prepoznane ovire pri prenosu znanja in ovire, ki so prisotne pri prenosu znanja v multinacionalnih podjetjih. Nato se osredotočita na različne strategije, ki so jih multinacionalna podjetja razvila za odpravljanje ovir. V empiričnem delu na podlagi polstrukturiranih inter- vjujev z menedžerji treh podjetij s podružnicami v tujini predstavita ovire in strategi- je za njihovo odpravljanje za zagotavljanje uspešnega prenosa znanja.
Keywords: ovire pri prenosu znanja; strategije za odpravljanje ovir; multinacionalna podjetja; kvalitativna analiza