The Application of the Gravity Model to the G7 Countries - Lorenčič, Eva (Naše gospodarstvo/Our economy, 2014)
V prispevku uporabimo model gravitacije za razumevanje determinant izvoznih tokov iz držav G7 v 161 partnerskih držav. V teoretičnem delu predstavimo te- oretično podlago modela in ugotovimo, da je model možno povezati z različni- mi teorijami mednarodne menjave. V empiričnem delu z metodo najmanjših kva- dratov testiramo deset ekonometričnih modelov. Osnovni model gravitacije, ki zunanjetrgovinske tokove pojasnjuje z BDP dveh držav in zračne razdalje med njunima glavnima mestoma, razširimo z vključitvijo petih opisnih spremenljivk, spremenljivke oddaljenosti in absolutne razlike v BDP na prebivalca, s katero te- stiramo veljavnost Linderjeve hipoteze nasproti veljavnosti napovedi H-O mode- la. Rezultati modelov so skladni z obstoječimi empiričnimi študijami in teoretični- mi napovedmi.
Keywords: model gravitacije; bilateralni trgovinski tokovi; države G7; Linderjeva hipoteza; H-O model