Is Trust in Banks in Slovenia Put to the Test? - Taškar Beloglavec, Sabina; Šebjan, Urban (Naše gospodarstvo/Our economy, 2015)
Vprašanje stabilnosti bančnega sistema in zaupanje v banke sta, zlasti od leta 2008 naprej, v središču iskanja trajnih rešitev za težave bančnega sistema, ki temelji na zaupanju, trenutno stanje pa vpliva na vedenje uporabnikov bančnih storitev. V prispevku proučujemo zaupanje uporabnikov v banke v času finančne krize z izbranimi demografskimi spremenljivkami in s tem povezano možnost dviga prihrankov z bančnih računov. Rezultati raziskave so za banke koristni pri učinkovitem upravljanju prihrankov uporabnikov in razumevanju vedenja uporabnikov v času finančne krize. Med drugim smo namreč ugotovili, da obstaja negativna povezava med zaupanjem uporabnikov v banke in dvigom prihrankov uporabnikov bančnih storitev v času finančne krize, rezultati pa so odvisni od spola in ravni izobrazbe.
Keywords: zaupanje; finančna institucija; banka; Slovenija; logistična regresija