Mobile Learning Usage and Preferences of Vocational Secondary School Students: The cases of Austria, the Czech Republic, and Germany - Biloš, Antun; Turkalj, Davorin; Kelić, Ivan (Naše gospodarstvo/Our economy, 2017)
Namen članka je ugotoviti trenutno stanje pri uporabi mobilnih naprav in usvojitvi mobilnega učenja v srednjih šolah za poklicno izobraževanje in usposabljanje v treh državah Evropske unije, v Avstriji, Češki republiki in Nemčiji. Raziskava se osredotoča na navade dijakov pri uporabi mobilnih naprav, njihov odnos do izobraževanja v kontekstu podpore mobilnih aplikacij in na preference do značilnosti mobilnega učenja. Rezultati so potrdili, da dijaki vsak dan zelo veliko uporabljajo mobilne naprave, v splošnem največ pametne telefone in prenosne računalnike. Večina udeležencev se ima za napredne uporabnike mobilnih naprav, vendar govorijo tudi o pomanjkljivih izkušnjah z mobilnim učenjem, podprtim z IKT. Večina respondentov, ki že imajo izkušnje z učenjem, podprtim z IKT, je te izkušnje opisala kot pozitivne ali zelo pozitivne. Udeleženci se strinjajo, da bo imelo mobilno učenje v izobraževanju v prihodnosti pomembno vlogo. V prispevku raziskujemo tudi razlike med dijaki treh držav in predlagamo različne implikacije o razumevanju dijaških pogledov na mobilno učenje. Izsledki ponujajo vpogled v možnosti implementacije m-učenja s kreiranjem okvira za razvoj aplikacije m-učenja v srednjih šolah za poklicno izobraževanje in usposabljanje.
Keywords: mobilno učenje; srednješolsko izobraževanje; spletno poučevanje; uporaba mobilnih naprav pri dijakih; m-učenje; mobilno poučevanje