Does Customer Loyalty Depend on Corporate Social Responsibility? - Stanisavljević, Milena (Naše gospodarstvo/Our economy, 2017)
V prispevku so predstavljeni rezultati raziskave, ki je bila izvedena, da bi proučili odvisnost zvestobe kupcev od družbene odgovornosti podjetij. Družbena odgovornost je dobra priložnost za diferenciacijo podjetja, a le, če stranke cenijo njegova prizadevanja na tem področju. Zvestoba je primarni cilj vsakega podjetja, vendar nanjo vplivajo številni dejavniki. Cilj tega prispevka je proučiti, ali družbena odgovornost podjetij kot eden od mogočih dejavnikov vpliva na zvestobo kupcev. Na podlagi predstavljenih rezultatov je mogoče podati priporočila za upravljanje, ki zadevajo poslovno strategijo, poslanstvo in oblikovanje vizije, da bi podjetje lahko zadovoljilo interese strank in si pridobilo njihovo zvestobo.
Keywords: družbena odgovornost; zvestoba; strategija; menedžment