From Subprime and Eurozone Crisis with Full Speed into the Next Financial Crisis - Strašek, Sebastjan (Naše gospodarstvo/Our economy, 2017)
Članek podaja analizo prehoda od krize drugorazrednih posojil in evrske krize do elementov nove sistemske krize. Namen naše raziskave je raziskati skupno problematiko, ki spremlja te krize, in proučiti elemente, ki sugerirajo trend premika v novo krizo. Z vzdrževanjem kratkoročnih obrestnih mer blizu nič so centralne banke hrabrile napačne investicijske odločitve in špekulacije. Napihovanje balona je povezano s fenomenom strahu pred izgubo priložnosti. Menimo, da aktualni dogodki in premiki na trgu vrednostnih papirjev sledijo tipičnemu vzorcu, ki kaže na resno grožnjo naslednje finančne krize. Identificirali smo številne znake, da lekcije starih kriz niso bile upoštevane.
Keywords: finančna kriza; balon; količnik P/E