Audits as a Vaccine or Just Aspirin? - Jagrič, Timotej; Lešnik, Tomaž (Naše gospodarstvo/Our economy, 2017)
Članek se ukvarja z vplivom inšpekcijskih pregledov na prostovoljno izpolnjevanje davčnih obveznosti na področju davka na dodano vrednost v Sloveniji. Analiza pokaže, da davčni zavezanci, pri katerih je bil opravljen inšpekcijski pregled z ugotovljenimi nepravilnostmi, v letu inšpekcijskega pregleda izkazujejo višjo raven izpolnjevanja davčnih obveznosti kot v letu poprej. Medtem pa davčni zavezanci, pri katerih je bil opravljen inšpekcijski pregled v enakem obdobju, vendar brez ugotovljenih nepravilnosti, svojega ravnanja bistveno ne spremenijo. V zvezi z dolgoročnim vplivom inšpekcijskih pregledov pa rezultati analize izkazujejo možnost poslabšanja izpolnjevanja davčnih obveznosti tako v primeru inšpekcijskih pregledov z ugotovljenimi nepravilnostmi kot tudi pri inšpekcijskih pregledih brez ugotovljenih nepravilnosti.
Keywords: inšpekcijski pregledi; davek na dodano vrednost; prostovoljno izpolnjevanje davčnih obveznosti