VAT Gap Dependence and Fiscal Administration Measures - Lešnik, Tomaž; Jagrič, Jagrič; Jagrič, Vita (Naše gospodarstvo/Our economy, 2018)
Prispevek analizira DDV-vrzel, ki je bila ocenjena na osnovi izpolnjenih davčnih napovedi za DDV. Ocena odvisnosti davčne vrzeli je analizirana na osnovi makroekonomskih vplivov in ukrepov Finančne uprave RS. V zvezi s slednjimi je upoštevano število izvedenih pregledov ter učinki aktivnosti pregledov (pobrani davek). Rezultati analize podpirajo tezo, da se davčna vrzel zmanjšuje v pogojih ekonomske rasti. Ukrepi finančne uprave so pokazali želeni učinek. Izkazalo se je, da je pomemben dejavnik zmanjševanja vrzeli prav število (DDV) pregledov. Podoben, vendar pomembno manjši učinek imajo učinki pregledov. Načrtovanje pregledov bi se lahko štelo kot smernica za fiskalno politiko s ciljem zmanjševanja davčne vrzeli.
Keywords: davčna vrzel; DDV; odvisnost davčne vrzeli