Effect of Self-esteem on Perceived Job Insecurity: The Moderating Role of Self-efficacy and Gender - A. Adekiya, Adewale (Naše gospodarstvo/Our economy, 2022)
Visoka stopnja izgube delovnih mest v večini držav, ki so odvisne od surove nafte, kar je mogoče pripisati nedavnemu padcu cen tega blaga na mednarodnih trgih, je okrepilo zaznavanje grožnje, povezane z morebitno izgubo delovnih mest med zaposlenimi. Zato lahko zaznano negotovost zaposlitve in s tem povezane posledice ter blaženje le-teh pojmujemo kot globalni fenomen, ki zahteva pozornost vodilnih delavcev in strokovnjakov v praksi. V tem delu smo gradili na Hobfallovi teoriji ohranjanja virov, da bi predstavili raziskovalni model, ki povezuje samoučinkovitost zaposlenih in spol s prednostmi in slabostmi odnosa med samospoštovanjem in zaznano negotovostjo zaposlitve. V raziskavi so sodelovali uslužbenci nigerijske banke, in sicer 153 od 217 naključno izbranih v populaciji 509 uslužbencev. Na podlagi rezultatov ustrezne statistične analize smo ugotovili, da čeprav bi povečanje samozavesti lahko privedlo do znatnega zmanjšanja zaznane negotovosti zaposlitve, tako pomembno zmanjšanje ni povezano s samoučinkovitostjo in spolom. To pomeni, da te spremenljivke niso moderatorji odnosa med samospoštovanjem in zaznano negotovostjo zaposlitve. V skladu s temi rezultati zaključimo s priporočilom, naj se vodstvo osredotoči na razvoj intervencijskih strategij, katerih namen je izboljšati samospoštovanje zaposlenih, da bi zmanjšali zaznano negotovost zaposlitve. Poleg tega so bila opredeljena tudi pomembna področja nadaljnjih raziskav.
Keywords: samospoštovanje; zaznana negotovost zaposlitve; samoučinkovitost; spol; moderator