Demand and Characteristics of Customers of Reusable Products in Slovenia - Zajko, Katja; Bradač Hojnik, Barbara (Naše gospodarstvo/Our economy, 2019)
Glavni cilj prispevka je analizirati, ali v Sloveniji obstaja povpraševanje po izdelkih ponovne uporabe in kakšne so značilnosti kupcev glede na spol, starost, dohodek, izobrazbo in status zaposlitve. Uporabljeno je bilo anketiranje za proučevanje deleža kupcev v Sloveniji, ki kupujejo, in tistih, ki so pripravljeni kupiti izdelke ponovne uporabe. Poleg tega preučujemo, ali obstajajo razlike med izbranimi demografskimi podatki (spol, starost, prihodek, izobrazba in zaposlitveni status) med tistimi, ki kupujejo, in tistimi, ki ne kupujejo izdelkov ponovne uporabe. Ugotovitve kažejo, da več kot polovica kupcev v Sloveniji že kupuje izdelke ponovne uporabe. Med izbranimi demografskimi značilnostmi vzorca smo uspeli dokazati statistično značilne razlike le med spoloma. Članek prispeva k literaturi o povpraševanju po izdelkih ponovne uporabe in daje vpogled v lastnosti kupcev izdelkov ponovne uporabe.
Keywords: izdelki ponovne uporabe; povpraševanje; segmentacija kupcev; Slovenija